Choď na obsah Choď na menu

Recepty - Diétne pokrmy

 Plnené šampiňónové klobúčiky

plnene-sampinonove-klobuciky.jpg

(64 mg cholesterolu) 8 stredne veľkých šampiňónov, 1 cibuľa, 1 bielok, lyžica rastlinného oleja, 60 g nízkotučného syra, petržlenová vňať, oregano, soľ, paprika, paradajky, hlávkový šalát na ozdobu 

Nožičky šampiňónov odkrojíme, vnútro opatrne vydlabeme a nadrobno nasekáme. Cibuľu mierne opražíme na oleji, pridáme časť húb, posolíme a okoreníme. Po vychladnutí pridáme strúhaný syr, petržlen a sneh z jedného bielka. Klobúčiky naplníme plnkou, poukladáme na vymazaný plech a 10 minút zapekáme. Podávame so zeleninovou oblohou, s chlebom alebo so zemiakmi upečenými v šupke.
 


Krémová cesnaková polievkacesnacka.jpg

(40 mg cholesterolu) 1 l vody, 400 g zemiakov, 300 ml nízkotučného mlieka, cesnak, soľ, petržlenová vňať, 1 lyžica Flory 

Na kocky nakrájané zemiaky uvaríme v slanej vode a pridáme mlieko. Necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme na kašu. Potom pridáme cesnak, petržlen a zjemníme lyžicou rastlinného tuku. Polievku už neprevárame, iba prihrejeme.

 

Kura na zeleninekura-na-zelenine.jpg

(1205 mg cholesterolu) 1 kura (asi 1,5 kg), 250 g mrazenej zeleninovej zmesi (mrkva, kukurica, hrášok), 250 g ružičkového kelu, 150 g nízkotučného jogurtu, 1 lyžica Flory, 1 ks cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžica hladkej múky, 1 lyžica vegety, nové korenie, čierne korenie, paprika, bobkový list 

Kura rozporciujeme a posolíme. Cibuľku do penista opražíme na tuku, pridáme kura a zľahka opražíme. Pridáme korenie, podlejeme vodou a dusíme. Nakoniec pridáme zeleninu, roztlačený cesnak, polovicu kelu a dodusíme. Zľahka zahustíme múkou rozmiešanou vo vode a nakoniec zjemníme kyslou smotanou. Podávame obložené varenou zeleninou.

 

Jablkový šalát so zelerom

(135 mg cholesterolu)150 g zeleru, 3 kyslé jablká, citrónová šťava, 150 g tvrdého syra (eidam, 30 % tuku v sušine), 80 g vlašských orechov, 1 biely nízkotučný jogurt, trocha cukru 

Jablká a zeler nastrúhame a zmiešame s nadrobno nakrájaným syrom, citrónovou šťavou a jogurtom. Podľa chuti dosladíme a ozdobíme orechmi.

 

Jablkové lievance

(460 mg cholesterolu)400 ml nízkotučného mlieka, 160 g ovsených vločiek, 140 g polohrubej múky, 1 žĺtok, 40 g práškového cukru, 20 g strúhanky, 400 g strúhaných jabĺk, soľ, vanilkový cukor, škorica, rastlinný olej na vyprážanie 

Ovsené vločky namočíme do teplého mlieka. Keď zmäknú, pridáme ostatné prísady a nakoniec jablká. Lyžicou kladieme na vyhriatu panvicu malé kopčeky. Opečieme na oboch stranách. Hotové posypeme cukrom a vanilkou.

 

Jablkové rezy

(460 mg cholesterolu)350 g polohrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 250 g práškového cukru, 250 ml nízkotučného mlieka, 1 vajce, 100 ml rastlinného oleja, 2 lyžice kakaa, 1 lyžica rumu, 350 g jabĺk, soľ 

Krém: 
150 g práškového cukru, 50 g Flory, 2 lyžice vrelej vody, 2 lyžice kakaa, 1 lyžica rumu, 3 - 4 lyžice orechov 

Zo všetkých surovín vypracujeme v mise cesto. Nakoniec pridáme nahrubo nakrájané jablká. Cesto vlejeme do vymasteného a pomúčeného plechu a pečieme v predhriatej rúre 40 minút. Po vychladnutí potrieme krémom, ktorý vymiešame z cukru, Flory, vrelej vody, kakaa a rumu. Nakoniec posypeme nasekanými orechmi.

 

Šatôčky z mrkvového cesta

(0 mg cholesterolu)300 g mrkvy, 300 g polohrubej múky, 300 g Flory, 1 lyžička prášku do pečiva, džem, práškový cukor 

Z jemne nastrúhanej mrkvy, múky, prášku do pečiva a tuku vypracujeme cesto a pol hodiny ho necháme odpočívať v chladničke. Vyvaľkáme placku hrubú pol centimetra a rozkrájame na štvorce veľké 7x7 cm. Do stredu kladieme lyžičkou džem, preložíme a okraje pritlačíme vidličkou. Pečieme v stredne teplej rúre.
 

Domáce praclíky

(600 mg cholesterolu)500 g polohrubej múky, 100 g rastlinného tuku Flora, 10 g droždia, 1 vajce, cukor, soľ, 1 žĺtok na potretie 

Slaná poleva: 
1 bielok, 7 lyžičiek soli, polohrubá múka 

Z mlieka, droždia a cukru pripravíme kvások. Vykysnutý kvások pridáme do misy s múkou, rozpusteným rastlinným tukom, vajcom a soľou a vypracujeme hladké cesto. Cesto necháme asi hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom z neho urobíme valec, ktorý pokrájame na rovnaké dieliky. Z nich vyvaľkáme valčeky dlhé asi 20 cm a 0,5 cm široké a upletieme z nich praclíky, ktoré kladieme na vymastený plech a potierame žĺtkom. Dopoly upečené praclíky potrieme polevou z bielku, soli a múky a dopečieme.


Jednoduché tvarohové tyčinky

(220 mg cholesterolu)250 g hladkej múky, 250 g nízkotučného tvarohu, 250 g rastlinného tuku Flora, 1 vajce, soľ, rasca 

Na doske vypracujeme hladké cesto z múky, tvarohu a tuku. Cesto rozvaľkáme do hrúbky asi pol centimetra. Celý povrch potrieme rozšľahaným vajcom, posolíme a posypeme rascou. Vykrajovacím kolieskom nakrájame tyčinky asi 1 cm široké. Poukladáme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry.
 

Syrové slimáky

(280 mg cholesterolu)300 g hrubej múky, 200 g hladkej múky, 250 g rastlinného tuku Flora, 20 g droždia, 100 ml mlieka, 1 kocka cukru, 2 lyžice soli, 100 g údeného syra, 1 vajce na potretie 

Z múky, Flory, 60 g syra, soli a kvásku vypracujeme hladké cesto. Urobíme z neho valec, ktorý rozkrájame na 6 dielov. Diely rozvaľkáme na guľaté placky a vykrajovacím kolieskom každú rozkrájame na 16 častí. Časti od širšieho konca zvinieme. Uložíme na plech, potrieme vajcom, posypeme zvyškom syra a posolíme. Pečieme do ružova.
 

Bylinkový chlieb

(227 mg cholesterolu)300 g hladkej múky, 1 vajce, 1 dl nízkotučného mlieka, 4 lyžice rastlinného oleja, 1 lyžica prášku do pečiva, 2 hrste žihľavy, 2 lyžice kôpru, 2 lyžice zeleného petržlenu, 3 strúčiky cesnaku, 2 - 3 mladé cibuľky s vňaťou, 250 g netučného tvarohu, soľ, rasca, čierne korenie 

V mise vypracujeme cesto a dáme na hodinu odpočívať do chladu. Bylinky nadrobno nakrájame, cesnak rozotrieme so soľou. Všetky bylinky zmiešame s tvarohom, okoreníme a posolíme. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej utierke, naplníme bylinkovou zmesou, pomocou utierky zvinieme do závinu a konce zahneme dospodu. Do povrchu cesta niekoľkokrát pichneme vidličkou. Prenesieme na vymastený plech a necháme ešte 10 minút odpočívať. Potom potrieme vajcom a upečieme do zlatista v stredne predhriatej rúre. Ešte teplý krájame na rezy.


*Zdroj: http://www.florastranky.sk