Choď na obsah Choď na menu
 


Recepty - Šaláty

 

Foto: Tibor Šághy

Baklažánová nátierka

Suroviny na 4 porcie
  • 400 g baklažánu
  • 80 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 20 g petržlenovej vňate
  • 60 ml olivového oleja
  • šťava z citróna alebo limetky
  • rímska rasca
  • soľ
  • korenie
  • celozrnné pečivo 

Baklažán vcelku popicháme vidličkou, položíme ho na rozpálený gril a opečieme z každej strany 4 – 5 minút. Potom dáme do predhriatej rúry (230 – 240 °C) a pečieme asi 30 minút. Upečený baklažán narežeme a olúpeme. Vnútro posekáme na drobné kúsky. Dáme do misky, osolíme, pridáme rímsku rascu, cesnak a jarnú cibuľku. Ochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou, šťavou z limetky alebo citróna, olivovým olejom, okoreníme a dôkladne premiešame.

Kuracia nátierka s karí a ananásom

kuracia_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie 
  • 400 g vareného kuracieho mäsa
  • 32 g pažítky alebo jarnej cibuľky
  • 80 g čerstvého ananásu
  • 40 ml kyslej smotany 11 %
  • 80 g čerstvej papriky
  • šťava z ½ citróna alebo limetky
  • ½ ČL pikantného korenia karí madras (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • štipka rímskej rasce
  • soľ
  • korenie
  • 4 plátky celozrnného chleba

Uvarené kuracie mäso nakrájame na drobné kúsky a dáme do misky. Pridáme nadrobno nakrájaný ananás, papriku a cibuľku. Nakoniec pridáme koreniny a kyslú smotanu a dôkladne premiešame.

Tuniaková nátierka

tuniakova_natierka_600.jpg

Suroviny na 4 porcie 
  • 320 g tuniaka v konzerve
  • 40 g cibuľky
  • 80 g papriky
  • 80 g vajca
  • šťava z 1/2 citróna
  • 80 g kyslých uhoriek
  • 4 grahamové rožky
  • soľ
  • korenie

Tuniaka vyberte z konzervy, šťavu zlejte, uvarené vajíčko nakrájajte nadrobno a rozmačkajte so šťavou z tuniaka. Potom pridajte aj tuniaka a všetko rozmačkajte, zeleninu nakrájajte na drobné kocôčky a zmiešajte s tuniakom. Ochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou. 

Zelerový šalát s papájou

zelerovy_salat_600.jpg

Suroviny na 4 porcie 
  • 80 g šalotky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 60 g nesolených arašidov
  • 200 g zeleru
  • 160 g tvrdšej papáje
  • 60 g mrkvy
  • 200 g zelenej fazuľky
  • 80 g cherry rajčiakov
  • 2 čili papričky (alebo viac podľa chuti)
  • 80 g palmového cukru alebo hnedého cukru
  • šťava z 1 limetky
  • 40 g hotovej rybej omáčky (kúpite v obchode s ázijskými potravinami)
  • viazanička čerstvého koriandra

Arašidy opražíme nasucho na panvici a posekáme nadrobno. Očistený zeler a ošúpanú papáju a mrkvu pokrájame na tenké rezance. Na dresing dáme do mažiarika zvyšný cesnak, polovičné množstvo opražených arašidov, čili papričky, pokrájanú šalotku, koriander, cukor a všetko poriadne roztlačíme. Potom pridáme fazuľky, ktoré tiež rozmačkáme v mažiari a nakoniec zalejeme limetkovou šťavou a rybou omáčkou a dobre premiešame.

Dresing nalejeme do misy na nakrájanú zeleninu, pridáme rozpolené rajčiaky a všetko spolu dôkladne premiešame a necháme asi päť minút odstáť. Ak treba, dochutíme ešte rybou omáčkou, cukrom a limetkovou šťavou. Šalát má mať výraznú sladkokyslú a štipľavú chuť.



Čítajte viac: http://zena.sme.sk/c/6856430/ranajky-podla-jaroslava-zideka-pestre-natierky-a-salat.html#ixzz2ueosnXDl