Choď na obsah Choď na menu

Recepty - Mäsové špeciality

 Kurča na spôsob kung-pao 

    Kuracie prsia - 2 ks

    1 Pl škrobovej múčky

    5 PL oleja

    1 KL ďumbieru

    3 PL sojovej omáčky

    2 PL worčestrovej omáčky

    soľ a burské oriešky

    Postup:

    Mäso pokrájame na rezance, ktoré posypeme škrobovou múčkou a rýchle opražíme na rozpálenom oleji. Potom pridáme ochutenú zmies a za stáleho miešania podusíme. Na záver pridáme burské oriešky. Podávame s ryžou. 
     

    Morčacie prsia zapečené so zeleninou 

    Materiál:

    6 ks morčacích prsíčok naklepať a dať do mlieka, aby zjemneli

    3 PL sojovej omáčky a 3 PL oleja zmiešať

    15 dkg strúhaného tvrdého syra

    1 kyslá smotana

    1 viazaničku špargiel – uvariť 

         Postup:

    Pekáč vymazať zmesou sojovej omáčky a oleja, uložiť plátky posolených prsíčok na to poukladať uvarenú šparglu, ale môže byť aj karfiol, alebo cukyna, posypať syrom zmiešaným so smotnou a zvyškom sojovej omáčky a dať zapiecť cca 20 minút. 
     
     
     
     

    Zvláštne korenisté mäso 

    Materiál:

    1 kg krátke karé, naklepeme a necháme 2-3 dni stáť v chladničke v nasledovnom náleve, potom opečieme na horúcom oleji. Podávame  s ryžou.

    Nálev:

    5 celých vajec, 1 PL horčice a oleja, po 1 KL soli, mletého čierneho korenia, rasce, majoránu, sladkej a štiplavej papriky, worčestrovej omáčky, kečupu, kari korenia, vegety. 
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Oheň na jazyku 

    Materiál:

    50 dkg krátke karé

    1   vajce

    8   dkg. arašíd

    2   dkg cesnaku a cibule

    soľ, glutasol, feferonka, 1 PL cukru a škrobovej múčky, 1/2 dcl vína a 1/2 dcl vývaru.

    Postup:

    Mäso pokrájame na kocky,obalíme v škrobovej múčke, soli, glutasole, vajíčku a opražíme na silnom ohni. Pridáme arašidy,ktoré sme predtým namočili. Ďalej feferonky, cibulu a cesnak. Nakoniec mäso zalejeme tmaným nálevom zo sojovej múčky, vína, glutasolu a vývaru. Všetko robíme na prudkom ohni za stáleho miešania. Podávame s ryžou. 

    Hrbaté mäso 

    Materiál:

    6 rezňov bravčové karé

    2 rožky

    2 dcl mlieka

    4 dkg šampionov

    2 vajcia

    stredne veľká cibuľa

    20 dkg zomletej šunkovej salámy alebo údeného mäsa

    15 dkg strúhaného syra

    soľ, čierne korenie majoránka

    Postup:

    Hríby nakrájame a podusíme na cibuľke, rohlíky namočené v mlieku vyžmýkame a zmiešame s udusenými hríbami. Pridáme soľ, korenie, majoranku, vajcia a zomletú salámu alebo udeninu. Rezne naklepeme osolíme a rýchle opečieme na oleji. Potom poukladáme na pekáč dáme na každý rezeň plnku podlejeme s troškou vody. Pomaly dusíme na záver posypeme strúhaným syrom.  

    Bačovské rezne 

    Materiál:

    60 dkg krátke karé

    15 dkg plátkový syr

    15 dkg šunky

    na obalovanie: hladká múka, strúhanka, vegeta, 0,5 - 1 dcl piva

    zmes korenia: po 1 KL soli, čierneho korenia, papriky, mletej rasce a kari.

    Olej na vyprážanie.

    Postup:

    Rezne na okrajoch narežeme, naklepeme a poprášime zmesou korenia. Na každý rezeň položíme plátok syra, šunky, a prichytíme špáradlom. Rezne obalíme v múke, namočíme do vajíčka rozšľahaného s pivom a vegetou a obalíme v strúhanke. Vyprážame v horúcom oleji.  
     
     
     
     

    Bravčové mäso zapekané so zemiakmi 

    Materiál:

    60 dkg bračové karé alebo stehno

    1 kg zemiakov

    cibuľa

    soľ, paprika, čierne korenie, vegeta, vorchestrová omáčka

    slanina

    lečo

    smotana 

    Postup:

    Rezne naklepeme, posolíme, posypeme paprikou, čiernym korením, vegetou a vorchesterskou omáčkou. Uložíme na seba a dáme na 2 hodiny do chladu.

    Zemiaky očistíme a nakrájame na 0/5 cm krúžky.

    Misu z jenského skla vymastíme olejom a postupne ukladáme, naspodok zemiaky, vrstvu koliečok z cibule, mäso a tenkú vrstvu leča. Postup opakujeme tak, aby na vrchu zostali zemiaky. Na vrch dáme tenké prúžky slaniny. Prikryjeme alobalom a pečieme asi 1 hodinu, potom odkryjeme polejeme kyslou smotanou a necháme zapiecť asi 15 min. Podávame so zeleninovým šalátom. 
     
     
     
     
     

    Černohorský rezeň 

    Materiál:

    1 kg krátke karé

    7 zemiakov postrúhať

    3 vajíčka

    soľ, múka, olej

    10 dkg tvrdého syru 

    Mäso narežeme na rezne a posolíme asi 10 min. dopredu.

    Obalovaciu hmotu pripravíme z nastrúhaných zemiakov, vajíčok, soli. Osolené rezne obalíme v múke a potom v zemiakovej hmote. Vyprážame v horúcom oleji. Po upečení rezne posypeme strúhaným syrom. Podávame s hranolkami. 
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Husacia pečienka 

    Materiál:

    40 dkg bravčovej pečene

    4 celé vajcia

    1 šlahačková smotana

    15 dkg bravčovej masti

    1 KL soli

    štipka čierneho korenia

    Postup:

    Pečeň odblaníme, jemne pomelieme, pridáme rozšľahané vajcia, roztopenú masť, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme so šlahačkou. Pripravíme srnčí chrbát alebo misu z jenského skla, ktorú sme vopred vymastili. Nalejeme masu a pečime v miernej rúre  asi 20 minút. Po vychladnutí vyklopíme a krájame na úhľadné kúsky.  

    Mäsová plnka 

    Materiál:

    1/2 kg bravčového pliecka alebo 3/4 kg chudého bôčika

    25 dkg bravčovej pečene alebo kuracej

    5 rohlíkov

    5 vajíčok

    petržlenova vňať a cibuľa

    soľ, čierne korenie, vegeta 

    Mäso pomelieme, rohlíky namočíme do mlieka, vyžmýkame, pomiešame s mäsom, žltkami , korením, cibuľou a petržlenovou vňaťou. Nakoniec pridáme sneh z bielkou. Vymastíme plech, posypeme strúhankou a uložíme mäsu, ktorú upečieme do chrumkava.                            
     

    Vrstvený mäsový bochník 

    Materiál:

    40 dkg bravčového mletého mäsa /chudý bôčik, stehno/

    1 žemla

    3 vajcia

    1 dcl mlieka

    10 dkg tvrdého syra

    20 dkg tvarohu

    1 strúčik cesnaku

    vegeta, čierne korenie, soľ, peržlenova vňať, prézle, maslo

    Postup:

    Žemlu namočenú v mlieku vyžmýkame, pomiešame s mäsom, 2 vajcami, postrúhaným syrom, korením, cesnakom. Uložíme1/2 hmoty do misy z  jenského skla, ktorú sme vytreli maslom a posypali prézlami .

    Tvaroh rozmiešame s 1 vajcom a dochutíme vegetou, čiernym korením, soľou a petržlenovou vňaťou a potom navrstvíme na mäsovú plnku.

    Druhú polovicu mäsovej hmoty dáme navrch. Pokrájame kúsky masla a upečieme do chrumkava podávame so šalátom.  
     

    Plnené rezne v alobale 
     
     

    Materiál:

    60 dkg bravčového stehna

    8 dkg šunky

    8 dkg tvrdého syra

    4 dkg anglickej slaniny

    1 štiplavá paprika - feferonka

    2 dkg cesnaku

    soľ, korenie 

    Postup:

    Mäso narežeme na rezne, naklepeme a okoreníme. Na každý rezeň dáme plátok šunky, syra a slaniny, preložíme na polovicu a spojíme so šparadlom. Vrch potrieme rozotreným cesnakom a uložíme na vymastený alobal a uložíme na suchý plech. Pečime v rúre asi 40 minút. Môžeme pridať aj na plátky pokrájané zemiaky. 
     
     
     
     

    Cesnakové guľky 

    Materiál:

    5 väčších zemiakov

    1 vajce

    30 dkg mletého mäsa

    5 strúčikov cesnaku

    10 dkg hrubej múky

    soľ, korenie, strúhanka 

    Postup:

    Mäso pomelieme. Zemiaky ošúpeme a nastrúhame, zasypeme troškou múk a necháme odstáť. Potom zlejeme vodu. Primiešame múku, vajcia, zomleté mäso, roztlačený cesnak, čierne korenie, soľ a dobre premiešame. Z masy formujeme malé guľky, ktoré vyvárame v slanej vody a podávame ako závarku do polievky alebo obalíme v strúhanke a vypražíme. Prilepšíme praženou údenou slaninou alebo škvarkami.  
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    Ukrajinský boršč 

    Materiál:

    30 dkg chudého bôčika alebo hovädzie mäso

    5 malých cvikiel

    2 cibule

    1 mrkva, 1 petržlen, 1 zeler, 2 zemiaky, 1 pór, 2-3 strúčiky cesnaku, 1/2 menšej kapusty, 1 PL masla, 3 PL paradajkového pretlaku,

    soľ, čierne korenie, bobkový list, ocot

    1/4 l kyslej smotany

    petržlenová vňať, kôpor, pažítka. 

    Postup:

    Mäso v kuse dáme variť do 1 a 1/2 l vody. Po hodine varenia pridáme na rezance pokrájané 3 cvikle a na kolieska pokrájanú cibuľu. Varíme na miernom ohni 15 min. Medzitým pokrájame koreňovú zeleninu na kocky, pór na kolieska a kapustu na rezance a potom opražíme na masle a pridáme do hrnca  k mäsu.

    Osobitne uvaríme v malom množstve vody 2 na kolieska pokrájane cvikle spolu s bobkovým listom a cesnakom.

    Uvarené mäso vyberieme, pokrájame a vložíme späť do vývaru. Precedíme doň aj vodu v ktorej sme varili osobitne cviklu.

    Boršč okoreníme mletým čiernym korením, octom, paradajkovým pretlakom.

    Podávame s posekanou petržlenovou vňaťou, kôprom a pažítkou. Kyslú smotanu dávame až do taniera. 

    Cukina na orientálny spôsob 

    Materiál:

    80 dkg cukiny

    1 väčia cibuľa

    1/2 dcl oleja

    1 zelená paprika

    3 paradajky

    4 PL kečupu

    3-4 strúčiky cesnaku

    1/2 KL cukru

    karý korenie, sladká červená paprika, čierne korenie, vegeta

    petržlenová vňať, oregano, bazalka

    biely jogurt alebo kyslá smotana. 
     
     

    Postup:

    Očistenú cukinu pokrájame na kocky a udusíme na oleji scibuľkou. Pridáme korenie a dusíeme 15 minút. Potom pridáme olúpané paradajky, na pásiky pokrájanú papriku, roztlačený cesnak a kečup.

    Chvíľku podusíme ale pozor nerozvariť. Pred podávaním každú porciu ochutíme jogurtom premiešaným s cesnakom.  
     
     
     
     
     
     

    Pikantné kuracie krídla 

    Material:

    Kuracie krídla 1 balíček alebo podľa potreby

    6dkg masla

    2 PL oleja

    1 KL rasce a mletej červenej papriky

    3 PL sójovej omáčky

    1 PL horčíce

    trošku mletého čierneho korenia a cukru 

    Postup:

    Deň pred prípravou kuracie krídla očistíme a natrieme zmesou vymiešanou zo sójovej omáčky, horčice, 1 lyžice oleja, rasce, papriky, korenia a cukru. Nesolíme, pretože sójová omáčka je dosť slaná. Odložíme do chladničky a na druhý deň poukladáme do pekáčika, vymasteného olejom. Na každé krídlo dáme kúsok masla a pečieme. Počas pečenia oblievame rozpusteným maslom a keď sú už krídla pripečené do zlatista podlejeme troškou horúcej vody. Podávame s ryžou alebo so zeleninovým šalátom. 
     
     
     

    Plnené cukety 

    Materiál:

    4 väčšie cukety

    4 lyžice oleja

    25 dkg mletého mäsa

    1 cibuľa

    2-3 paradajky

    kôpor

    5 dkg ryže

    soľ, čierne korenie, petržlen, cesnak - 2 strúčiky a 1 PL Vegety

    biely jogurt 

    Postup:

    Cukety rozrežeme po dĺžke, dužinu vyberieme s lyžicou a posolíme.

    Mäso opečieme na oleji, kým zbelie, pridáme cibuľu a pokrájané paradajky. Chvíľu povaríme a potom odstavíme z ohňa. Vsypeme ryžu, ktorú sme predtým namočili v horúcej vode. Pridáme pretržlen, kôpor, pretlačený cesnak, dužinu z cukiet a vegetu, 2-3 PL vody a trošku soli. Zmesou naplníme cukety a uložíme do ohňovzdornej misy a na každý kúsok položíme plátok paradajky. Do šálky s posolenou vodu pridáme 2 PL oleja a cukety zalejeme.  Zakryté pečieme 30-40 minút pri teplote 200 stupňov C.

    Podávame s bielym jogurtom ochuteným s cesnakom. 
     
     

    Cukinovo-pečeňové placky 

    Materiál:

    1 stredne veľká cukina

    4 žemle

    4 vajcia

    20 dkg kuracej pečienky

    2 strúčiky cesnaku

    1 PL posekanej petržlenovej vňate,soľ, rasca, majorán, čierne korenie

    strúhanka

    olej na vyprážanie 

    Postup:

    Cukinu očistíme, postrúhame, vyžmýkame. Žemle navlhčíme mliekom alebo vodou,vyžmýkame a zamiešame do cukiny spolu s vajíčkami, zomletou pečeňou, pretlačeným cesnakom, korením, vňaťou petrežlenu a soľou. Podľa potreby  zahustíme strúhankou. Pripravenú zmes lyžicou ukladáme na horúci olej /málo oleja/ a roztláčame na placky, opekáme z oboch strán. Podávame so zemiakmi a šalátom.  

    MORKA PEČENÁ

 

    Morku 10-15 hodin pred pečením nasolíme a potrieme pretlačeným cesnakom  a posypeme oreganom. Potom prešpikujeme údenou slaninou, dáme na pekáč, ktorý sme obložili slaninou.Prikryjeme alobalom a 2-3 hodiny pečieme pomaly.Potom dáme alobal dolu a dopečieme do zlatova.

    Plnka:

    6 starších rožkov

    3 dcl mlieka

    10 dkg údenej slaniny

    2 cibule, 6 strúčikov cesnaku

    vegeta, petržlenová vňať, čierne korenie, oregano

         5 vajec

         šampióny, alebo sušené hríby

         2 kyslé jablká