Choď na obsah Choď na menu
 


Gastro - špeciality, nápoje

 

Jedlá z mäsa

 

Bravčové mäso

Báčske rizoto
Suroviny: 400 g bravčového pleca, 2 zelené papriky, 3 paradajky, 200 g ryž, 1 cibuľa, 30 g masti, mletá červená paprika, mäsový vývar, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno, speníme na masti, pridáme mletú červenú papriku a mleté čierne korenie. Do tohto základu dáme mäso nakrájané na kocky, osolíme, trocha opražíme, podlejeme a prikryté udusíme do polomäkka. K polomäkkému mäsu pridáme zelené papriky bez jadrovníkov nakrájané na rezance a olúpané nakrájané paradajky. Keď je mäso takmer mäkké, pridáme sparenú ryžu, zalejeme vodou a udusíme domäkka.

Banícky bravčový rezeň
Suroviny: 4 väčšie rezne, 125 ml kyslej smotany, 30 g múky, 40 g masti, 10 g múky, soľ. Plnka: 120 g surového bravčového mäsa, 1 vajce, 10 g masla, 20 g cibule, 20 g strúhanky, zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. 
Postup: Naklepané rezne posolíme, potrieme plnkou, zvinieme, zviažme, obalíme v múke a opečieme. Potom ich zalejeme vývarom z kostí, prikryjeme pokrievkou a udusíme. Keď sú mäkké, pridáme kyslú smotanu s múkou a necháme ich ešte v omáčke povariť. Plnka: Pomelieme surové bravčové mäso, pridáme opražnú cibuľu, zelenú petržlenovú vňať, mleté čierne korenie, soľ, vajce a podľa potreby strúhanku. Premiešame. Podávame s opekanými alebo varenými zemiakmi.

Bravčová panenka a la Leiferová
Suroviny: 400 g bravčovej panenskej sviečkovice, 250 g špenátu, špargľa, 2 stredné mrkvy, rôzne bylinky, maslo, korenie, soľ, bujón alebo vývar 
Postup: Bravčovú panenskú sviečkovicu po dĺžke narežme, naklepeme, osolíme okoreníme. Medzitým podusíme špenát tak, aby sa odparila voda. Mrkvu na jemno postrúhame, rozložíme na mäso a zrolujeme. Spevníme špáradlom alebo niťou. Krátko opečieme na masle a dáme piecť do rúry. Výpek z mäsa zalejeme vývarom, pridáme maslo, bylinky podľa vlastnej chuti, prehrejeme. Podávame so špargľou.

Bravčové kotlety s olivami
Suroviny: 4 bravčové kotlety, 6 lyžíc masla, pol červenej papriky, pol zelenej papriky, pol baklažánu, 1 malá konzerva olúpaných paradajok, 100 g miešaných olív, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, múka, 3 lyžice ovocného octu, pol zväzku oregana, pol zväzku pažítky, vegeta, trochu cukru, mleté čierne korenie, soľ. 
Postup: Mäso umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme múkou. Maslo rozpálime v hrnci, mäso v ňom opečieme, vyberieme a odložíme na teplé miesto. Vo zvyšnom masle opečieme cesnak rozotretý so soľou. Zeleninu očistíme, umyjeme, nakrájame na malé kocky, pridáme k opečenému cesnaku a opražíme do sklovita. Pridáme paradajky a olivy, prikryjeme a povaríme na miernom ohni asi 10 minút. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, ochutíme ovocným octom, cukrom a vegetou a primiešame nasekané oregano a pažítku. Kotlety dáme na taniere, polejeme ich omáčkou a ihneď podávame.

Bravčové mäso na paprike a paradajkách
Suroviny: 400 g bravčového mäsa zo stehna, 4 zeleninové papriky, 2 paradajky, 1 lyžica kečupu, 1 cibuľa, 40 g masti, oregano, mleté čierne korenie, soľ. 
Postup: Mäso nakrájame na rezne, naklepeme, osolíme, okoreníme a opražíme v rozpálenej masti. Polomäkké mäso vyberieme a nakrájame na kocky. V masti po opekaní chleba opražíme nadrobno nasekanú cibuľu, pridáme umyté a nakrájané zeleninové papriky bez jadrovníkov. Opražíme, podlejeme, pridáme opražné mäso a dusíme asi 20 minút. Pridáme nakrájané paradajky, kečup a oregano. Premiešame a zakryjeme. Dusíme domäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame vývarom, alebo vodou. Podávame s varenými zemiakmi alebo dusenou ryžou. 

Hovädzie mäso

Anglický biftek
Suroviny: Sviečkovica, bravčová masť, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Dobre odležanú a odblanenú sviečkovicu nakrájame na rezne hrubé 3 až 4 cm, opatrne ich naklepeme dlaňou alebo drevenou rúčkou noža, osolíme, okoreníme a rýchlo opečieme v rozpálenej masti z obidvoch strán asi 4 až 6 minút. Bifteky pripravené podľa anglických zvyklostí majú byť vnútri mierne ružové, teda vlastne nedopečené, ale krehké. Podávame ich okamžite, aby nestuhli, obložné udusenou zeleninou, vyprážanými zemiakovými hranolkami alebo opekanými zemiakmi a s osobitne pripravenými volskými okami, ktoré uložíme na bifteky.

Azu na tatársky spôsob
Suroviny: 400 g zadného hovädzieho mäsa, 40 g tuku, 2 feferónky, 2 lyžice kečupu, 2 sterilizované sladkokyslé uhorky, 30 g hladkej múky, mäsový vývar, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Hovädzie mäso umyjeme, nakrájame na rezne, ktoré naklepeme a nakrájame na hrubšie rezance. Osolíme, okoreníme a za stáleho miešania opražíme v rozpálenom tuku. Zaprášime mletou červenou paprikou, podlejeme mäsovým vývarom a za občasného podlievania udusíme do polomäkka. Potom pridáme na kocky nakrájané uhorky a nasekané feferónky, zahustíme múkou, povaríme, primiešame kečup a prikryté udusíme. Podávame s varenými zemiakmi alebo s čiernym chlebom.

Bosnianska zmes
Suroviny: 800 g hovädzieho mäsa, 100 ml bieleho vína, 800 g zemiakov, 150 g mrkvy, 200 g zelenej papriky, 300 g čerstvých paradajok, 1 zeler, 2 petržleny, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 1 klinček, celé čierne korenie, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Mäso nakrájame na menšie kusy. Zeleninu očistíme, umyjeme a nakrájame na približne rovnaké kusy ako mäso. V hlinenom hrnci ukladáme striedavo vrstvy mäsa a zeleniny. Všetko polejeme vínom, posypeme mletou červenou paprikou, osolíme, pridáme celé čierne korenie, klinček a podlejeme vodou. Hrniec prikryjeme pergamenovým papierom, ktorý upevníme hrubou niťou a dáme variť. Po zovrení hrniec premiestnime do rúry a zmes dusíme 2 a pol hodiny pri teplote 160 stupňov. Po dokončení by sa mal obsah hrnca zmenšiť na polovicu.

Bolzanský biftek
Suroviny: 4 bifteky po 200 g, 2 strúčiky cesnaku, 6 lyžíc olivového oleja, mleté čierne korenie, soľ. Omáčka: 200 g hovädzieho špiku, 150 g nastrúhaného ovčieho syra, 2 lyžice masla (alebo tuku), 4 paradajky, 1 jablko, 1 malá konzerva hľuzovky, 1 menšia cibuľa, pár lístkov šalvie.
Postup: Bifteky umyjeme a dobre osušíme. Olej rozpálime na panvici a krátko v ňom opečieme nasekaný cesnak. Pridáme bifteky, podľa chuti opečieme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, vyberieme a odložíme na teplé miesto. Na omáčku rozpálime na panvici maslo alebo tuk, pridáme nakrájanú cibuľu a olúpané jablko nakrájané na malé kocky. Opražíme do sklovita. Pridáme hovädzí špik nakrájaný na plátky, hľuzovky nakrájané nadrobno a krátko opražíme. Zmes osolíme a okoreníme. Paradajky olúpeme, nakrájame na kocky, položíme na osolené a okorenené bifteky a ozdobíme lístkami šalvie. Na to porozdeľujeme jablkovú zmes, posypeme nastrúhaným ovčím syrom a zapečieme v rúre alebo na grile.

Debrecínska roštenka
Suroviny: 400 g hovädzej roštenky, 50 g šunky, 100 g húb, 1 lyžica kyslej lahôdkovej smotany, 2 paradajky, 2 zeleninové papriky, 1 štipľavá paprička, 1 cibuľa, 50 g masti, 20 g hladkej múky, mäsový vývar, nadrobno nakrájaná zelená petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ. 
Postup: Roštenky umyjeme a nakrájame na plátky. Jemne naklepeme a okraje narežme. Osolíme a okoreníme. Poprášime múkou a z oboch strán opečieme na masti. Odložíme do tepla. Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme šunku nakrájanú na rezance, nakrájané huby a papriky bez jadrovníkov. Opražíme, podlejeme mäsovým vývarom, pridáme roštenky, nakrájané paradajky a nasekanú štipľavú papričku. Udusíme domäkka. Hotové roštenky pokvapkáme smotanou a posypeme petržlenovou vňaťou. Podávame s dusenou ryžou.

Hovädzie mäso s karí a kokosom
Suroviny: 400 g predného hovädzieho mäsa, 2 paradajky, 2 lyžice nastrúhaného kokosu, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 3 lyžice oleja, hydinový vývar, štvrť čajovej lyžičky mletej škorice, 1 klinček, 1 čajová lyžička karí korenia, soľ.
Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na rezance. Naklepeme. Očistenú, nadrobno nakrájanú cibuľu speníme na oleji, pridáme mäso a za stáleho miešania opražíme. Pridáme mletú škoricu, karí, rozotretý cesnak a drvený klinček. Posypeme nastrúhaným kokosom, pridáme očistené paradajky nakrájané na osminky a podlejeme vývarom. Udusíme domäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame. Podávame s dusenou ryžou alebo varenými zemiakmi.

Hovädzie mäso Stroganov
Suroviny: 400 g hovädzej roštenky, 200 ml kyslej smotany, 2 lyžice kyslej lahôdkovej smotany, 150 g šampiňónov, 200 ml bieleho vína, 2 cibule, 30 g hladkej múky, 1 čajová lyžička horčice, 80 g tuku, mäsový vývar, nadrobno nasekaný kôpor, soľ.
Postup: Mäso nakrájame na rezne, naklepeme ich a nakrájame na hrubšie rezance. Za stáleho miešania prudko opečieme v rozpálenom tuku, osolíme a odstavíme. Na druhej panvici speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájané šampiňóny, chvíľu popražíme, podlejeme vínom a udusíme do polomäkka. Múku opražíme nasucho, zalejeme studeným vývarom, rozmiešame a pridáme k šampiňónom. Primiešame horčicu, pridáme opražné mäso, okoreníme a udusíme domäkka. Počas dusenia podľa potreby podlievame vývarom. Napokon primiešame kyslú smotanu, privedieme do varu a odstavíme. Do hotového primiešame lahôdkovú smotanu a nadrobno nakrájaný kôpor. Podávame s hranolkami a zeleninovou oblohou.

Hradné bifteky
Suroviny: 600 g sviečkovice, 80 g slaniny, 33 percentná smotana, maslo, 120 g šampiňónov bez nálevu, 120 g leča, olej, hladká múka, jedna veľká cibuľa, mletá paprika, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Plátky zo sviečkovice (2 kusy na 1 porciu) zľahka naklepeme, osolíme, okoreníme z oboch strán a rýchlo opečieme. Na druhej panvici zároveň speníme na oleji nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme mletú čiernu papriku, na plátky nakrájané šampiňóny, lečo a všetko podusíme a nakoniec zalejeme smotanou a zjemníme maslom. Mäso dáme na tanier a zalejeme zmesou. Navrch dáme vejárik opečenej slaniny. Podávame so zemiakovými hranolkami alebo dusenou ryžou.

Námornícky hrniec
Suroviny: 750 g hovädzieho mäsa, 750 g zemiakov, 2 cibule, zelená petržlenová vňať, 2 bobkové listy, 1 klinček, 6 zrniek čierneho korenia, soľ.
Postup: Zemiaky a cibuľu očistíme a nakrájame na kocky. Mäso umyjeme, nakrájame na kocky a varíme vo vode, pričom penu z povrchu často zberáme. Po chvíli varenia pridáme zemiaky s cibuľou a vývar osolíme. Bobkové listy, zrnká čierneho korenia a klinček dáme do pórovitého vrecúška, ktoré previažme niťou, prichytíme o uško pokrievky, vložíme do vývaru, prikryjeme a varíme asi 2 hodiny. Jedlo je uvarené, keď sú zemiaky, cibuľa a mäso úplne mäkké, až rozvarené. Potom koreniny vo vrecúšku vyberieme z vývaru, zmes prelejeme do hlbokej misy a posypeme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Na lodiach sa k tomuto jedlu podáva cvikla v octovom náleve a chlieb s maslom.

Rumpsteak - anglická roštenka
Suroviny: 4 veľké plátky roštenky, maslo, olej, 200 ml hovädzieho vývaru, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Plátky roštenky slabo naklepeme, osolíme, okoreníme, okraje narežme, aby sa neskrútili, a opečieme v rozpálenom oleji z každej strany asi 8 minút. Zo šťavy po opekaní mäsa pozberáme tuk, pridáme do nej kúsok masla, prilejeme hovädzí vývar alebo len horúcu vodu, povaríme a zalejeme ňou roštenky uložné na zohriatej mise. Podávame s opečenými zemiakmi a s dusenou zeleninou. Na ochutenie pridáme kečup, horčicu alebo worcestrovú omáčku.

Sezamové hovädzie mäso na datliach
Suroviny: 450 g hovädzieho filé nakrájaného na tenké plátky veľké 5 cm, 20 sušených datlí (červených alebo tmavých) namočených a vykôstkovaných. Koreniny a pochutiny A: 1 lyžica svetlej sójovej omáčky, 1 a pol čajovej lyžičky kukuričného škrobu, pol čajovej lyžičky jedlej sódy, 1 lyžica oleja. Koreniny a pochutiny B: 2 čajové lyžičky sójovej pasty, 2 jarné cibuľky nakrájané na plátky, 4 lyžice horúceho oleja, 1 a pol čajovej lyžičky cukru, 200 ml hovädzieho vývaru, 2 cm čerstvého koreňa ďumbieru olúpaného a nakrájaného na tenké plátky, soľ. Omáčka: 1 lyžica kukuričného škrobu, 2 lyžice vody alebo vývaru, 2 lyžice sezamových semien.
Postup: Zmiešame koreniace prísady A. Pridáme hovädzie mäso a marinujeme ho asi 30 minút. Mäso necháme odkvapkať a marinádu vylejeme. Osušíme namočené datle; väčšinu z nich nakrájame na 4 cm dlhé rezance a niekoľko ich ponecháme vcelku. Datle zmiešame s koreninami B. Vo woku rozpálime olej a fritujeme mäso asi 5 minút, pridáme ďumbier, jarnú cibuľku, datle a koreniny B a pomaly uvedieme do varu. Pridáme zmiešané prísady do omáčky. Prikryjeme a necháme asi 4 minúty povariť na miernom plameni, až omáčka zhustne a spriesvitnie. Odstavíme z ohňa, nalejeme do servírovacej misy a udržiavame teplé. Zohrejeme wok alebo panvicu na vyprážanie a sezamové semienka na nej pražíme asi 2 minúty až začnú praskať a sfarbia sa do zlatohneda. Posypeme nimi hovädzie mäso a ihneď podávame.

Znojemský guláš
Suroviny: 400 g predného hovädzieho mäsa, 1 lyžica kyslej lahôdkovej smotany, 2 cibule, 2 stredne veľké sterilizované sladkokyslé uhorky, 40 g masti, pol čajovej lyžičky mletej červenej papriky, soľ.
Postup: Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Cibuľu očistíme a nadrobno nakrájame. Pridáme mletú červenú papriku a mäso. Opražíme, osolíme, mierne podlejeme a dusíme domäkka. Do hotového guláša primiešame na tenké rezance nakrájané uhorky a pred podávaním ho pokvapkáme lahôdkovou smotanou.

Vínne bifteky so šampiňónmi
Suroviny: 400 g hovädzej sviečkovice, 50 g šampiňónov, 100 ml bieleho vína, 1 menšia cibuľa, mleté čierne korenie, soľ. 
Postup: Mäso umyjeme, nakrájame a jemne naklepeme. Osolíme, okoreníme a opečieme v rozpálenom tuku z oboch strán. Hotové bifteky pokvapkáme vínom. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na tuku, pridáme nakrájané šampiňóny a dusíme domäkka. Udusené šampiňóny položíme na bifteky a opäť pokvapkáme vínom. Podávame s dusenou ryžou alebo s hranolkami. Podľa chuti môžme pokvapkať roztopeným maslom, prípadne pridať ako prílohu tatársku omáčku.

Kuracie mäso

Chrumkavé kuracie stehná
Suroviny: 4 kuracie stehná, 2 bielky, 1 strúčik cesnaku, 1 a pol čajovej lyžičky Solamylu, na hrot noža anízu, trocha mletej červenej papriky, olej na vyprážanie.
Postup: Stehná osolíme, okoreníme anízom a mletou červenou paprikou, potrieme cesnakom a povaríme v pare. Bielky rozšľaháme so Solamylom a pripravené stehná do nich na chvíľu namočíme. Potom ich vypražíme v horúcom oleji dozlata, upravíme na misu, obložíme osobitne uvarenou ryžou alebo špagetami a ochutíme sójovou omáčkou.

Dusené kurča na mandliach
Suroviny: 1 kurča, 250 g mandlí, 200 g ryž, 2 cibule, olej, zelená petržlenová vňať, citrónová šťava, šafran, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Očistené a vypitvané kurča rozdelíme na porcie a pomaly dusíme na oleji. Počas dusenia pridáme šafran, mleté čierne korenie, jednu cibuľu nasekanú nadrobno a celé olúpané mandle, podľa chuti osolíme a trocha podlejeme. Nakoniec pridáme pórovité vrecúško ryž, ktorú spolu s mäsom udusíme domäkka. Vrecúško s ryžou vyberieme a odložíme do tepla. K mäkkému kuraciemu mäsu pridáme druhú cibuľu nakrájanú nadrobno a nasekanú zelenú petržlenovú vňať, ochutíme koriandrom a citrónovou šťavou a zakryjeme ryžou, ktorú vysypeme z vrecúška. Nakoniec ryžu podľa chuti osolíme a všetko trochu zohrejeme.

Indický šalát s curry korením
Suroviny: Varené kuracie prsia 300g, tatarská omáčka, curry korenie, soľ, ovocie a to: broskyne, jablká, ananás
Postup: Kuracie prsia uvaríme do mäkka, pokrájame na malé kocky k čomu pridávame postupne taktiež na malé kocky pokrájané broskyne, jablká a ananás. Všetko spolu zmiešame a pridáme tatarskú omáčku, soľ, curry korenie. Necháme v chladničke vychladiť a odstáť asi hodinu a potom pekne upravíme na dezertné taniere. Podávame s banketkami ako predjedlo. Dobrú chuť!

Čokoládové kura
Suroviny: 1 kura, 3 paradajky, 2 cibule, 5 dkg arašidov, 5 dkg mandlí, 6 dkg horká čokoláda, olej, 4 chilli papričky sušené, mletá škorica, 1/2 lyžice oregana, cesnak, 1 lyžica sezamových semienok, soľ 
Postup: Kurča uvaríme v slanej vode. Chilli papričky sparíme v horúcej vode a nasekáme na malé kúsky. Paradajky sparíme, olúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nakrájame na kolieska a cesnak na plátky. Arašidy a mandle sme tiež sparili a nasekali. Všetko toto okrem kurčaťa a čokolády dáme do 1/2 vývaru z kurčaťa, dobre zamiešame a varíme 20 minút. Tento vývar potom rozmixujeme na kašičku. Rozpálime olej a kašičku na ňom ešte 5 ÷ 10 minút varíme. Pridáme do neho trochu škorice a oregana. Potom do toho rozdrobíme čokoládu. Keď sa nám táto rozpustí (asi za 20 sekúnd) dáme do tejto kašičky kurča a panvicu prikryjeme. Stačí ho v nej iba trochu prihriať. Pozn.: Keby bola omáčka hustá pridáme do nej ešte trochu vývaru.

Kurča na víne s ovocím
Suroviny: 1 kurča, 100 g masla, 300 ml bieleho vína, 125 g sušených sliviek, 1 červená paprika, 3 hrušky, 1 cibuľa, 50 g hladkej múky, 3 lyžice oleja, 100 ml hydinového vývaru, citrónová kôra, 30 g práškového cukru, rozmarín, soľ.
Postup: Sušené slivky namočíme do vody a necháme cez noc zmäknúť. Potom ich osladíme, uvaríme domäkka, vyberieme a necháme odkvapkať. Kurča očistíme, vypitveme, rozdelíme na porcie, obalíme osolenou múkou a opečieme na zmesi masla a oleja dozlata. Opečené vyberieme a odložíme do tepla. Červenú papriku očistíme, zbavíme jadier, nakrájame na prúžky, podusíme na zvyšnom tuku, vyberieme a uložíme do hrnca. Zvyšok múky rozmiešame vo víne a v hydinovom vývare, uvaríme dohusta, pridáme trocha vody z uvarených sliviek, osolíme a okoreníme rozmarínom. Potom do omáčky pridáme olúpanú celú cibuľu, prúžky citrónovej kôry a olúpané hrušky nakrájané na väčšie kúsky. Povaríme asi 3 minúty, vlejeme do hrnca na podusenú červenú papriku, pridáme opečené porcie kurčaťa, všetko posypeme uvarenými slivkami a dusíme v rúre asi 1 hodinu. Pred podávaním vyberieme cibuľu a prúžky citrónovej kôry.

Kurča s marhuľami
Suroviny: 1 kurča, 6 marhúľ, 1 cibuľa, 1 lyžica hladkej múky, 100 ml oleja, 1 lyžica práškového cukru, mleté biele korenie, soľ. 
Postup: Cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. Marhule vykôstkujeme. Kurča očistíme, vypitveme a rozdelíme na štvrťky. Vo veľkom hrnci rozohrejeme olej a štvrťky kurčaťa na ňom opečieme zo všetkých strán dozlata. Potom mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Olej z hrnca zlejeme tak, aby v ňom ostalo len na jednu lyžicu, prisypeme múku a miešame, až kým nevznikne hladká zmes. Za stáleho miešania prilejeme horúcu vodu a zmes zmeníme na hustú omáčku, do ktorej zamiešame nakrájanú cibuľu a na miernom ohni ju necháme rozvariť. Potom primiešame pripravené marhule, všetko osolíme, okoreníme a osladíme. Nakoniec dáme do omáčky štvrťky kurčaťa, prikryjeme a pomaly udusíme domäkka.

Kurča s haluškami
Suroviny: 1 väčšie kurča, 1 až 2 karfioly, 5 lyžíc oleja, 2 lyžice múky, citrónová šťava, mlieko, zelená petržlenová vňať, soľ. 
Postup: Očistené a umyté kurča rozštvrtíme a uvaríme v osolenej vode do mäkka. Karfiol, varený v mierne osolenej vode, rozdelíme na ružice. Z oleja a múky pripravíme svetlú zápražku, zalejeme vývarom, rozmiešame a pridáme mlieko. Omáčku za stáleho miešania povaríme, precedíme a ochutíme citrónovou šťavou. Pri podávaní dopĺňame porcie kurčaťa ružičkami karfiolu, prelejeme omáčkou a ozdobíme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Podávame s dusenou ryžou alebo haluškami.

Kurča v arašidovej omáčke
Suroviny: 1 kurča, 200 g arašidového masla, 6 paradajok, 50 g paradajkového pretlaku, 4 cibule, 4 bobkové listy, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Kurča osolíme, vypitveme, rozdelíme na porcie a v osolenej vode spolu s bobkovým listom varíme prikryté na miernom ohni asi 1 hodinu. Mäkké porcie kurčaťa vyberieme a uložíme na teplé miesto. Asi do polovice vývaru pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno, ktorú sme spolu s rozštvrtenými paradajkami a paradajkovým pretlakom rozmiešali na kašu. Zmes povaríme asi 15 minút, odstavíme, pridáme arašidové maslo alebo obyčajné maslo premiešané s 50 g nasekaných alebo pomletých arašidov, prikryjeme a povaríme asi 10 minút. Nakoniec osolíme, okoreníme mletým bielym korením a nalejeme na teplé porcie kurčaťa. Podávame s ryžou.

Morčacie mäso

Morčacie rezne s ovocím
Suroviny: 600 g morčacích pÅ•s, olej, hladká múka, maslo, marhuľa, 4 kolieska ananásu, 80 g tvrdého syra, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Morčacie prsia nakrájame na rezne (2 plátky na porciu), mierne naklepeme, osolíme, pomúčime a na rozpálenom oleji z oboch strán opečieme. Do výpeku dáme múčne maslo, rozpustíme, podlejeme vodou alebo vývarom a krátko podusíme. Do hotovej šťavy poukladáme plátky mäsa, prikryjeme ich plátkami tvrdého syra s ovocím a krátko podusíme. Podávame s dusenou ryžou, zemiakovými hranolkami alebo zemiakovou kašou.

Parížske rezne
Suroviny: 4 morčacie rezne, 3 vajcia, 1 lyžica sušených byliniek (petržlen, bazalka, rozmarín), hladká múka, citrón, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Rezne vložíme do mikroténového vrecka, aby nepustili šťavu a neboli potom suché a naklepeme. Vyberieme z vrecka, osolíme a okoreníme. Vajíčka s bylinkami vyšľaháme vidličkou. Na panvici zohrejeme olej (na výšku asi 5 centimetrov). Rezne obalíme v múke, namočíme do vajíčok a v horúcom oleji vypražíme z oboch strán dozlata. Rezne podávame ozdobené plátkom citrónu. Vhodnou prílohou sú varené zemiaky a na masle dusená mrkva. Zapíjame suchým bielym vínom.

Zapekaná morčacia pochúťka
Suroviny: 400 g morčacích prs, 80 g hydinovej šunky, 80 g tvrdého syra, 120 g šampiňónov, olej, mäsový vývar (instant), hladká múka, soľ. 
Postup: Morčacie prsia mierne naklepeme, obalíme v múke a z oboch strán opečieme. Na opečené morčacie prsia položíme plátok šunky a podusené šampiňóny a navrch dáme plátok syra. Zapečieme vo vyhriatej rúre.

Špeciality na gríle

Diabolské kuracie krídla
Suroviny: 12 až 14 kuracích krídel, olej na potretie grilu. Diabolská zmes: 125 g masla, 2 lyžice mangového chutney, 2 lyžice worcestrovej omáčky, 2 lyžice paradajkového pretlaku alebo kečupu, 1 čajová lyžička strúhaného muškátového orieška, pol čajovej lyžičky sardelovej pasty, kajenské korenie alebo tabasco, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Na panvici roztopíme maslo. Do chutney nahrubo nakrájame akékoľvek ovocie. Chutney dáme do misky a pridáme ostatné zložky diabolskej zmesi, trochu kajenského korenia (alebo tabasca) a roztopené maslo. Dobre rozmiešame a ochutíme. Rozpálime gril, stiahneme kožu z kuracích krídel, urobíme na nich niekoľko rovnobežných zárezov, odkrojíme z nich konce. Každý kúsok natrieme diabolskou zmesou, pričom ju dobre vtierame do zárezov. Počas grilovania natieranie opakujeme.

Grilovaný stejk
Suroviny: 4 plátky hovädzej sviečkovice (á 150 g), 12 plátkov oravskej slaniny, olej, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Plátkami slaniny obložíme obvod plátku mäsa a upevníme kuchynskou niťou alebo špagátom. Mäso osolíme, okoreníme, potrieme olejom a grilujeme z každej strany asi 4 minúty dočervena. Podávame s ryžou so zelerom a s fazuľovým šalátom alebo s grilovaným chlebom a pikantnou korenenou omáčkou.

Kuracie stehná grilované s jogurtom
Suroviny: 8 kuracích stehien, 250 ml bieleho jogurtu, 125 ml kyslej smotany, 1 stredne veľká cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice rastlinného oleja, 2 lyžice mletého koriandru, koriandrová omáčka, zopár vetvičiek čerstvého koriandru, olej na potretie roštu, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Kuracie stehná poukladáme do veľkej misy a zalejeme ich bielym jogurtom. Jogurt osolíme a okoreníme. Potom misu prikryjeme a dáme do chladničky na 3 až 4 hodiny marinovať. Rozpálime gril a rošt potrieme olejom. Kúsky kurčaťa vyberieme z misy a špachtličkou z nich zotrieme jogurt. Mäso osušíme kuchynským papierom a narovnáme na omastený rošt. Kuracie stehná grilujeme asi 8 až 10 minút. Potom ich obrátime a grilujeme ešte 7 minút. Koriandrová omáčka: Nakrájame cibuľu. Nadrobno nasekáme cesnak. Na panvici rozpálime olej a speníme cibuľu. Pridáme mletý koriander a cesnak a smažíme 2 až 3 minúty. Cibuľovú zmes rozmixujeme s jogurtom. Pridáme čerstvý koriander a mixujeme, kým na nerozseká. Nalejeme späť do panvice, pridáme kyslú smotanu, osolíme a okoreníme. Omáčka nesmie vrieť, zrazila by sa. Podávame na každom tanieri po 2 kúsky stehien a nalejeme okolo nich omáčku.

Makrely na bylinkách
Suroviny: 4 makrely po 300 g, 2 strúčiky cesnaku, šťava z 2 citrónov, pohár oleja, pár kvapiek worcestrovej omáčky, zelená petržlenová vňať, 1 lyžica oregana, 1 lyžica bazalky, 1 lyžica tymianu, mleté čierne korenie, soľ. 
Postup: Kuchynsky upravené makrely umyjeme pod tečúcou vodou, osušíme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a marinujeme citrónovou šťavou a worchestrovou omáčkou asi 30 minút. Potom ich naplníme zelenou petržlenovou vňaťou. Olej zmiešame s nasekanými bylinkami a cesnakom rozotretým so soľou. Ryby niekoľkokrát priečne narežme a natrieme marinádou. Upečieme v rúre alebo na grile a ihneď podávame.

Pikantne kridla z grilu
Suroviny: kuracie kridla(1-1,5kg),worchester, grilovacia zmes, med, citron, mlete chilli, curry,cumin(jeera-indicke korenie, olej,cierne a biele mlete korenie, solpecene zemiaky: nove zemiaky,sol,mlete cierne korenie, chilli, curry,susena mata,suseny cesnak
Postup: kridla umyje, dame do misy a pridame vsetky pripravy.Nechame odlezat 1 hod a pecieme na grile.Podavame so zemiakmi, ktore pokrajame aj so supkou na kolieska a posypeme vsetkymi pripravami. Pecieme v rure stupen 4 asi 40 min.

Taliansky ražň
Suroviny: 
Postup: Tenké plátky mäsa na rezne potrieme stredne pálivou horčicou, posypeme korením Orienta (môž byť aj iné dostupnejšie korenie) a obložíme plátkami prerastenej slaniny. Zvinieme a nastokávame na ražň. Z vonkajšej strany ražň okoreníme znova.

Šaláty

Čerstvý ovocný šalát
Suroviny: 200 ml bieleho vína, 100 ml originálneho likéru Maraschino, 2 kiwi, 1 malý žltý melón, 1 broskyňa, 1 hruška, 2 marhule, 100 g čerstvých čerešní, 100 g nasekaných vlašských orechov, šťava z 2 citrónov, 4 lyžice práškového cukru. 
Postup: Melón rozpolíme a lyžičkou vyberieme jadrá. Potom polovičky melóna ešte rozštvrtíme, dužinu oddelíme ostrým nožom od kôry a nakrájame na malé kúsky. Marhule a broskyňu umyjeme pod tečúcou vodou, rozpolíme, odkôstkujeme a takisto nakrájame na malé kúsky. Hrušku olúpeme, odstránime jadrovník a nakrájame na malé kocky. Čerešne odkôstkujeme. Kiwi olúpeme a nakrájame na malé kocky. Pripravené ovocie dáme do misy, pridáme nasekané vlašské orechy a opatrne premiešame. Citrónovú šťavu, biele víno, Maraschino a cukor vymiešame dohladka a pridáme do šalátu. Šalát necháme postáť v chladničke asi 15 minút. Podávame so zmrzlinou alebo aj bez nej.

Čínsky zeleninový šalát
Suroviny: Rovnaké množstvo fazuľových strukov, mrkvy a kapusty, 2 paradajky, 2 plátky konzervovaného ananásu, hlávkový šalát, mleté čierne korenie, soľ. 
Postup: Fazuľové struky povaríme asi 3 až 4 minúty, vyberieme, prelejeme studenou vodou a necháme odkvapkať. Mrkvu a kapustu nakrájame na jemné rezance, osolíme a okoreníme. Takto pripravenú zeleninu urovnáme na misu a ozdobíme nakrájanými kolieskami ananásu prekrojenými napoly a štvrťkami paradajok.

Gitkin šalát
Suroviny: 1000 g bravčového stehna, majonéza, 3 a pol cibule, 4 strúčiky cesnaku, 5 kyslých uhoriek, kečup, 50 g masti, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Na masti speníme pol cibule nakrájanej nadrobno. Pridáme vcelku posolené a okorenené mäso a dusíme nie celkom domäkka (aby sa dobre krájalo na rezance). Krájame vychladnuté. K mäsu postupne pridávame 3 cibule nakrájané nadrobno, rozotretý cesnak, kyslé uhorky nakrájané na drobné rezančeky, kečup, majonézu a podľa chuti mleté čierne korenie. Všetko spolu premiešame. Podávame vychladnuté s chlebom alebo s chrumkavým rožkom.

Jarný miešaný šalát
Suroviny: 50 g syra, 200 ml kyslej smotany, 1 viazanička reďkovky, 1 viazanička mrkvy, 2 kaleráby, 1 hlávka šalátu, 1 viazanička cibuľky, citrónová šťava, cukor, soľ.
Postup: Očistenú, umytú zeleninu a cibuľu aj s vňaťou nakrájame na hrubšie rezance, osolíme, pridáme citrónovú šťavu, cukor, nastrúhaný syr a zalejeme rozšľahanou smotanou. Dobre premiešame a necháme trochu v chlade odležať.

urací šalát cobb
Suroviny: 1800 g pečeného alebo vareného kurčaťa (alebo 500 g vykosteného kuracieho mäsa bez kož), 90 g rokfortu (alebo iného plesňového syra), 175 g slaniny, 2 veľké paradajky, 1 šalotka, 2 avokáda, 500 g hlávkového šalátu, 1 citrón. Octová zálievka: 4 lyžice červeného vínneho octu, 175 ml rastlinného oleja, 2 čajové lyžičky dijonskej horčice, 3 vetvičky čerstvého estragónu, štvrť čajovej lyžičky mletého čierneho korenia, pol čajovej lyžičky soli.
Postup: Do misky dáme ocot, horčicu, soľ i korenie a dôkladne ušľaháme metličkou. Tenkým pramienkom prilievame olej (stále miešame). Nadrobno nasekáme estragón, vmiešame ho do zálievky a podľa chuti dokoreníme. Vo veľkej mise zmiešame kurča nakrájané na plátky a šalotku s 3 až 4 lyžicami zálievky. Do inej misy dáme nakrájaný hlávkový šalát. Pridáme asi 3 až 4 lyžice zálievky a premiešame. Slaninu nakrájame na centimetrové pásiky, na panvici ju vysmažíme a po vybratí ju osušíme kuchynským papierom. Doprostred tanierov porozkladáme šalát a naň kuracie mäso. Okolo upravíme nakrájané paradajky, rozdrobený plesňový syr. Na mäso poukladáme vypečenú slaninu, na plátky nakrájané avokádo a pokropíme zvyškom zálievky a citrónovou šťavou (aby avokádo nezhnedlo) a podávame. Vhodnou prílohou k mäkkému mäsu je chlieb.

Ovocný šalát
Suroviny: 2 hlávky šalátu, 1 pomaranč, 1 grapefruit, 1 citrón, 2 lyžice orechov, 1 viazanička reďkovky, tatárska omáčka.
Postup: Hlávkový šalát umyjeme a nakrájame na hrubšie rezance. Olúpaný pomaranč a grapefruit nakrájame na tenké kolieska a pokvapkáme citrónovou šťavou, reďkovku nastrúhame, orechy nasekáme a všetko spolu aj s tatárskou omáčkou zmiešame s nakrájaným hlávkovým šalátom. Podávame k vyprážanému alebo grilovanému mäsu.

Provensálsky šalát
Postup: Malé, tvrdé paradajky sparíme vriacou vodou, olúpeme, nakrájame na štvrťky, pridáme cibuľu nakrájanú nadrobno a uhorku nakrájanú na tenké kolieska. Trochu ochutíme citrónovou šťavou a olivovým olejom, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a premiešame.

Paradajkový šalát
Suroviny: 1000 g paradajok, 100 g šunky alebo šunkovej salámy, 1 majonéza (tatárska omáčka), 150 g údeného syra, 2 vajcia, 1 väčšia cibuľa, mleté čierne korenie, soľ.
Postup: Paradajky dôkladne umyjeme a nakrájame na malé kúsky. Potom pridám natenko nakrájanú šunku a cibuľu a premiešame s majonézou (tatárskou omáčkou). Do toho nastrúhame syr, pridáme nakrájané vajíčka a dochutíme soľou a korením, prípadne feferónkou. Podávame s bielym pečivom.

Labužnícky šalát
Suroviny: 150 g ovčieho syra, 1 hlávkový šalát, 1 červená paprika, 1 zelená paprika, 1 žltá paprika, 4 paradajky, 100 g hrozna, 2 cibule. Dresing: 150 ml olivového oleja, 150 ml ovocného octu, 1 zväzok petržlenovej vňate, mleté čierne korenie, 1 čajová lyžička soli. 
Postup: Hlávkový šalát preberieme, umyjeme a natrháme na kúsky. Cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky. Papriky očistíme, umyjeme a nakrájame na prúžky. Paradajky olúpeme, zbavíme jadierok a rozštvrtíme. Olivy odkôstkujeme. Hrozno preberieme, umyjeme, rozpolíme a jadrá vyberieme. Ovčí syr nakrájame na prúžky. Všetky prísady dáme do misy a premiešame. Na dresing vymiešame olej a ocot, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a nalejeme na šalát. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou nasekanou nadrobno a podávame.

Miešané napoje

Adonis
Suroviny: 20 ml Vermouth Bianco, 10 ml Vermouth Rosso, 20 ml Sherry Fino, 1 strek likéru Orange bitter, ľad
Postup: Všetky prísady premiešame v miešacom pohári s kockami ľadu a precedíme do schladeného koktailového pohára.

American Beauty
Suroviny: 20 ml koňaku, 10 ml Vermouth Dry, 10 ml Vermouth Rosso, 50 ml bieleho likéru Creme de Menthe, 200 ml pomarančovej šťavy, trocha portského vína, ľad
Postup: Všetky prísady (okrem portského vína) pretrasieme v šejkri s kockami ľadu. Precedíme do tumblera naplneného kockami ľadu a pomaly prilejeme portské víno.

April Shower
Suroviny: 30 ml koňaku, 10 ml likéru Bénédictine, 30 ml pomarančovej šťavy, ľad
Postup: Všetky prísady dôkladne pretrasieme v šejkri s kockami ľadu a nalejeme do vychladeného koktailového pohára.

Bamboo
Suroviny: 30 ml Sherry Fino, 30 ml Vermouth Dry, 1 strek likéru Orange bitter, 1 koliesko citróna, ľad
Postup: Do miešacieho pohára dáme sherry, vermút a Orange bitter, pridáme kocky ľadu a dobre premiešame. Precedíme do koktailového pohára a ozdobíme kolieskom citróna.

Bezinkový likér
Suroviny: 2l čistých beziniek, 1kg cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, mletá káva, 0,5l rumu
Postup: 2 l čistých beziniek, 1 l vody zvaríme a 2x precedíme. Do získanej šťavy dáme 1 kg cukru a varíme 5 minút. Ďalej pridáme 2 sáčky vanilkového cukru, varíme 3 minúty, potom pridáme 2 PL mletej kávy , varíme ešte 2 minúty. Šťavu necháme úplne vychladnúť. Do studenej prilejeme 0,5 l rumu a všetko nalejeme do fľaše s kávou.

Bitter Sweet
Suroviny: 30 ml Vermouth Dry, 30 ml Vermouth Bianco, 1 strek likéru, Angostura, pomarančová kôra, ľad
Postup: Všetky prísady premiešame v koktailovom pohári s kockami ľadu. Šťavu z pomarančovej kôry vytlačíme do pohára a kôru priložíme.

Campari Cocktail
Suroviny: 20 ml Campari, 20 ml ginu, 20 ml Vermouth Rosso, 1 koliesko pomaranča, ľad 
Postup: Všetky prísady dôkladne pretrasieme v šejkri s kockami ľadu, precedíme do koktailového pohára a ozdobíme kolieskom pomaranča.

Čokoládový koňak
Suroviny: 3 sáčky cukríkov Ledovky, 1 kondenzované mlieko, rum podľa chuti 
Postup: Cukríky rozpustíme v teplej vode, pridáme kondenzované mlieko a rum podľa chuti.

Cynar Cocktail
Suroviny: 30 ml Cynaru, 30 ml Vermouth Bianco, 1 koliesko pomaranča, ľad 
Postup: Cynar a vermút premiešame v pohári na aperitív s kockami ľadu a koktail ozdobíme kolieskom pomaranča.

Fallen Leaves
Suroviny: 20 ml Calvadosu, 20 ml Vermouth Rosso, 10 ml Vermouth Dry 2 cm citrónovej kôry, ľad 
Postup: Calvados a vermút premiešame v miešacom pohári s kockami ľadu a precedíme do koktailového pohára. Nakoniec do pohára vytlačíme šťavu z citrónovej kôry.

Raspberry fream
Suroviny: vodka, raspberry (malinový) likér, sprite, ľad, maliny
Postup: Do vysokého pohára s ľadom nalejeme vodku s raspberry likérom. Pridáme sprite a ozdobíme malinami.

Valentino
Suroviny: 50 ml orieškového likéru, 200 ml Sprite, koliesko citróna
Postup: Do vysokého tumblerového pohára dáme likér a dolejeme nealkoholickým nápojom Sprite. Pred podávaním ozdobíme kolieskom citróna. Nápoj má výraznú chuť po orieškoch.